SPP: Public Agency Procedural Compliance Self-Assessment

Cyclical Monitoring

Questions and Answers

If you have questions about the self-assessment process that are not answered here, please submit your question by email.

Question 1: For a K-8 school district, what is the definition of the grades for the middle school level for Samples 1 and 2?

Answer: According to the Wisconsin statutes, a middle school is a school in which grades 5 to 8 are taught. You may use this definition.

Question 2: If our school district does not have any private schools within its boundaries, how shall we respond to item NO SAMPLE-1 on the "No Sample Recording Form?"

Answer: School districts that have no private schools within their boundaries should mark "NA" for item NO SAMPLE-1.

Question 3: Should any of the IEPs developed for children attending the state schools (Janesville or Delevan) be included in the samples?

Answer: The Wisconsin Educational Services Program for the Deaf and Hard of Hearing and the Wisconsin Center for the Blind and Visually Impaired will conduct their own self-assessments. If the school district, rather than one of the state schools, completed the evaluation, include the student in the list from which Sample 1--Evaluation is drawn. These evaluations are usually students' initial evaluations. If a state school conducted the evaluation, do not include the student on the list. For Sample 2--IEP, if a student's IEP was developed by the state school, do not include the student in the list from which the sample is drawn. For Sample 3--Discipline, do not include students attending the state schools on the list from which the sample is drawn.

Question 4: If we have our sample size, and we do our random number selection, what happens if a student randomly chosen has moved out of the district? Before assigning numbers, should we remove anyone who has moved out of the district?

Answer: If a student is no longer within the jurisdiction of your public agency, the student should not be included in the population from which "Sample 2-IEP" is drawn. Eliminate any such student from the population before you draw a sample. If you find out a student has moved after the sample has been generated, select the next student on the list and document that the original student selected has moved.

Question 5: When we develop "Sample 2-IEP," do we include transfer students whose IEPs we adopted from the student's previous school district?

Answer: No. Do NOT include transfer students whose IEPs have been adopted from the school district they previously attended in the population for Sample 2. This requirement is also applicable to the Evaluation sample.

Question 6: In "Sample 2-IEP", do we include students attending our school district under the full-time open enrollment law?

Answer: If your school district (the non-resident district of attendance) developed the student's current IEP, include the student in the population for Sample 2. This requirement is also applicable to the Evaluation sample. Include the student in the Evaluation sample if your school district completed the evaluation.

Question 7: In creating Sample 1--Evaluation, should we include students who were not re-evaluated, pursuant to an agreement between the school district and the parents?

Answer: No. Do not include these students in the list from which the sample is drawn.

Question 8: In creating Sample 1--Evaluation, should we include students who were identified as "not eligible?"

Answer: No. Do not include students who were determined to be "not eligible" in the list from which the sample is drawn.

Question 9: Is a student attending school in another district under the full-time open enrollment law included in our school district (the resident school district) self-assessment?

Answer: No. While the child attends the nonresident school district under the full-time open enrollment law, the responsibility for a free, appropriate public education (FAPE) rests with the school district of attendance.

Question 10: Is the procedural compliance self-assessment ad hoc committee to be selected/appointed by an administrator or the board of education?

Answer: The ad hoc committee may be appointed by any public agency personnel or public agency body with authority to do so. We do not require action by the school board or other governing body of the public agency.

Question 11: Is it required that we have an ad hoc committee? Will we be penalized if we do not have a committee?

Answer: DPI strongly recommends a public agency establish a procedural compliance self-assessment ad hoc committee. DPI's criteria for selecting a public agency for validation of its self-assessment include whether the agency established such a committee and whether the committee includes parents.

Question 12: If we have no students who were removed for more than 10 days of school, do we need to do anything further for Sample 3 - Discipline?

Answer: If no students in a public agency were removed more than 10 days in the previous school year, then the public agency has no population from which to create Sample 3 - Discipline. The agency will report a sample size of "0" to DPI when it files its self-assessment report.

Self-Assessment Electronic Reporting Application

Question 1: The electronic reporting system asks me to use a password. What is my password?

Answer: The password for the electronic reporting system is your Local Performance Plan (LPP) password, the same password used to complete the IDEA budget information. If you do not remember your password, then please contact Nancy Fuhrman at 608/267-9243.

Question 2: Can a Macintosh computer be used to complete the Procedural Compliance Self-Assessment Report and Corrective Action Plan?

Answer: The application has not been tested with a Macintosh computer. We do not recommend using a Macintosh to complete the report.

Question 3: Based on the number of errors I entered for an item in the Self-Assessment Report, I am surprised we are required to take any corrective action. I entered only two errors and my sample is 25.

Answer: Public agencies are required to correct all identified individual student noncompliance as soon as possible. In addition, the public agency will need to demonstrate it can correctly implement any procedural requirement for which one or more instances of individual student noncompliance occurred.

Question 4: When must the errors identified for students in the samples be corrected?

Answer: The errors identified for the students in the three self-assessment samples must be corrected as soon as possible. Generally, these errors should be corrected within 60 days of the public agency filing its self-assessment report.

Question 5: If a student's IEP has been revised after the self-assessment and the error identified in the self-assessment has been corrected, what student-specific corrective action should be taken?

Answer: If the prescribed corrective action is to hold a meeting to revise the IEP, the new IEP revised after the self-assessment period is sufficient documentation of correction.

 

For questions about this information, contact Patricia Williams (608) 267-3720